Προβολές σελίδας την προηγούμενη εβδομάδα

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Παραισθησιογόνο για γάτες

Το catnip προέρχεται από το βότανο Nepeta cataria. Κάποιοι το αποκαλούν μαγιοβότανο και συνήθως χρησιμοποιείται για τη διασκέδαση της γάτας.

Έρευνες έχουν δείξει πως το 80% των γατών αντιδρούν θετικά στο φυτό αυτό, το γλύφουν, τρίβονται πάνω του, χουρχουρίζουν ή νιαουρίζουν ευτυχισμένες. Οι γάτες λατρεύουν τη μυρωδιά του περισσότερο από οτιδήποτε, γιατί άλλωστε, έχει ημιπαραισθησιογόνες επιδράσεις πάνω τους.

Άλλα δημοφιλή βότανα που έχουν τις ίδιες ή αντίστοιχες επιπτώσεις στη γάτα είναι η Βαλεριάνα (Valeriana officinalis) και το catmint που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Όμως υπάρχουν και άλλα πιο άγνωστα, περισσότερα από 200 είδη βοτάνων,  που κάνουν τη γάτα ευτυχισμένη!

Και ενώ τα περισσότερα αιλουροειδή επηρεάζονται από τα βότανα αυτά, ένα μικρό ποσοστό, περίπου 20%, αδιαφορεί ή τα σιχαίνεται.

Το Catnip χρησιμοποιείται σε πολλές μορφές, τοποθετείται μέσα σε παιχνιδάκια γάτας, αλλά διατίθεται και σε spray. Το catnip μέσα σε παιχνίδι είναι σαφές πως χρησιμοποιείται, αλλά το spray δημιουργεί ερωτήματα ως προς τον τρόπο χρήσης του. Το μπουκαλάκι αυτό, φαίνεται να περιέχει το μαγικό φίλτρο, που μπορείτε να ψεκάσετε πάνω στα σημεία που επιθυμείτε να  κάθεται η γάτα σας και αυτά ξαφνικά μετατρέπονται …στο αγαπημένο της σημείο διαμονής. Δοκιμάστε να το ψεκάσετε πάνω στο ονυχοδρόμιο για να το προτιμά από την ταπετσαρία του καναπέ, ή στα παιχνίδια που έχει βαρεθεί. ΠΟΤΕ όμως πάνω στην ίδια!

Το catnip, είναι πολύ ψυχαγωγικό για τη μέση γάτα. Είναι σαν να της προσφέρουμε ένα... ναρκωτικό, το οποίο όμως ευτυχώς δεν δημιουργεί καμία εξάρτηση ή παρενέργεια. Είναι ένα "αγνό" ημι-παραισθησιογόνο για το αγαπημένο μας κατοικίδιο.

Διεγείρει τα ίδια κέντρα ευχαρίστησης με αυτά που διεγείρει και ο οργασμός με αποτέλεσμα οι γάτες ξαφνικά αρχίζουν να νιαουρίζουν γλυκά, ενώ φαίνονται πολύ ευτυχισμένες και μετά από λίγη ώρα να θέλουν να κοιμηθούν. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, το catnip ανασύρει μνήμες από την παιδική ηλικία της γατούλας μας, ωθώντας την να φερθεί με απίστευτη γρηγοράδα, να παίζει άγρια, κλωτσώντας και δαγκώνοντας το παιχνίδι. Μερικές θα ήθελαν πολύ, ακόμα και να το φάνε!!

Ο χρόνος που διαρκούν τα συμπτώματα αυτά, διαφέρει από γάτα σε γάτα. Συνήθως μιλάμε για περίπου 15 λεπτά επίδρασης, και μετά, για περισσότερες από 2 ώρες, η γάτα δεν θα επηρεάζεται ξανά από το βότανο κι ας βρίσκεται κοντά της.

Αν θέλετε η γάτα σας να σας λατρέψει, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας φυτεία catnip και να της επιτρέπετε την πρόσβαση λίγη ώρα καθημερινά, για να το απολαύσει. Προσοχή όμως! Αποφύγετε τις καταχρήσεις. Δώστε το δωράκι αυτό στη γάτα σας με σύνεση, γιατί διαφορετικά θα πάθει ανοσία και μετά θα χάσει το ενδιαφέρον της γι’ αυτή την ιδιαίτερη ευχαρίστηση. 

Αναζητήστε τους σπόρους για τον κήπο της μικρής σας πριγκίπισσας σε καταστήματα με μπαχαρικά ή ... παραγγείλτε τους διαδικτυακά ψάχνοντας τις λέξεις Nepeta Cataria. Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε, είναι να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από την καλλιέργεια, για όσο διάστημα το φυτό μεγαλώνει, ώστε να μην το καταβροχθίσει τις ρίζες πριν αυτό προλάβει να αναπτυχθεί!
πηγη pets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου